Wereldvrede: een utopie?

Wereldvrede lijkt een onbereikbaar ideaal: wanneer de oorlogen in het Midden-Oosten uitgewoed zijn, dan breken er wel weer nieuwe rellen uit op andere plaatsen in de wereld. Reeds eeuwenlang is het zo gegaan en we kunnen ons dan ook afvragen of wereldvrede überhaupt mogelijk is.

Zolang oorlog ‘big business’ is….

Om de voor de elite lucratieve oorlogsindustrie gaande te houden, zijn simpelweg oorlogen nodig. Zolang er mensen zijn die grof geld verdienen aan de verkoop van wapens en ander oorlogsmaterieel, zolang zullen er oorlogen woeden, waar dan ook ter wereld. Géén oorlog betekent voor deze mensen: géén rijkdom en overvloed. Hoewel geld in feite enkel een ruilmiddel is, zijn er helaas teveel mensen die geld als het ware verafgoden. Ze verkopen hun ziel aan de duivel en hebben blijkbaar geen enkel bezwaar om geld te verdienen aan destructie en het meedogenloos doden van onschuldige mensen, waaronder kinderen.

Oorlogen bestrijden is zinloos

Het bestrijden van oorlogen, wat overigens hetzelfde is als ‘kwaad met kwaad vergelden’, is allesbehalve de weg naar wereldvrede. Want welk gereedschap wordt er gebruikt bij het bestrijden van oorlogsgeweld? Destructieve middelen, waaronder bommen, zelfs dan vallen er onnodig veel slachtoffers. Bovendien wordt elke destructieve actie vaak met vergeldingsacties beantwoord en dan is het einde zoek. Kortom, het bestrijden van oorlogen lost uiteindelijk niets op en is dus zinloos.

Pacifisme

In plaats van oorlogen te bestrijden kunnen we onszelf beter met pacifistische (protest)acties bezighouden. Hiermee kunnen we thuis al beginnen door bijvoorbeeld vredesduiven op de muren en het plafond van de woonkamer te schilderen of door posters aan de wand te hangen met daarop vredessymbolen, zoals het ontwapeningslogo, rode klaprozen of vogels. Op de website van BGA.nl zijn prachtige exemplaren te verkrijgen, waarmee de woning in een handomdraai in een vredige haven veranderd kan worden. Vrede begint immers bij onszelf.

Het toverwoord is respect

Oorlog gaat meestal over grenzen die overschreden worden: het ene land valt het andere land – om welke reden dan ook – binnen. Kortom, er vindt een transgressie plaats waarbij het ene land de grens tussen de beide landen niet langer respecteert. Dit gebeurt ook in het klein: ruzies ontstaan wanneer de ene mens zich bemoeit met een ander. Hoewel het belang van vredesverdragen niet gebagatelliseerd mag worden, gaat het uiteindelijk om het respect voor de grenzen van een ander (land). Zowel liefde als vrede begint met respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *