De Nobelprijs voor de vrede

Jaarlijks worden verschillende Nobelprijzen uitgereikt. De Nobelprijs is een gerespecteerde prijs en wordt uitgereikt aan wetenschappelijke onderzoekers en instituten op het gebied van de natuurkunde, scheikunde, fysiologie, literatuur en geneeskunde. Toch weten weinig mensen de wetenschappers te noemen die ooit een Nobelprijs hebben gewonnen. Dit is heel anders met de Nobelprijs voor de vrede, de meest bekende categorie voor de Nobelprijs.

Het ontstaan van de Nobelprijs voor de vrede

Alfred Nobel (1833–1896) was een Zweeds chemicus en de uitvinder van dynamiet. Bij zijn overlijden in 1896, liet hij een testament na en een vermogen van 32 miljoen Zweedse Kronen. In zijn testament stelde Nobel, dat van de rente van zijn kapitaal, jaarlijks 5 Nobelprijzen uitgereikt dienen te worden ´aan hen die het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben getoond´. Zo werd in 1900 de Nobelstichting opgericht en in 1901 de eerste Nobelprijzen uitgereikt. Hieronder ook de Nobelprijs voor de Vrede. Aangezien ten tijde van Nobels overlijden, Zweden en Noorwegen nog niet gesplitst waren, is het een Zweeds/Noorse prijs. De wetenschappelijke Nobelprijzen worden in Zweden gekozen en uitgereikt en de Nobelprijs voor de Vrede in Noorwegen.

Wat ontvangen de winnaars?

De winnaars van de Nobelprijs voor de vrede, maar ook van de wetenschappelijke Nobelprijzen, krijgen een bedrag van 10 miljoen Zweedse Kronen, omgerekend ongeveer € 920.000,-. Daarnaast ontvangt de winnaar een oorkonde en een plaquette met de beeltenis van Alfred Nobel. De plaquette ziet er al 120 jaar hetzelfde uit. Ongetwijfeld kan https://klingit.com/nl/ hier iets in betekenen betreffende het design van de plaquette?

Hoe wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede bepaald?

Het kiezen van de winnaar voor de Nobelprijs voor de vrede, is een lang proces. Een proces waarbij vooral veel advies gevraagd wordt. Er zijn diverse organisaties en personen die een nominatie mogen aanleveren. Denk aan organisaties als het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, rectoren van universiteiten over de gehele wereld en hoogleraren geschiedenis, rechten, filosofie, sociale wetenschappen enz. Daarnaast worden ook internationale vredesinstituten geraadpleegd. Op basis hiervan neemt het Noorse Nobel Comité een beslissing. Het Comité wordt benoemd door het Noorse parlement en bestaat uit een zestal leden.

Ook voor organisaies

De Nobelprijs voor de vrede wordt overigens niet alleen aan personen uitgereikt. Het kan ook zijn dat (hulp)organisaties de prijs krijgen. Zo hebben het UNHCR en het Rode Kruis de prijs al meerdere malen gewonnen. Als hulporganisatie is het erg belangrijk om zichtbaar te zijn. Bijvoorbeeld voor je donateurs. Hulporganisaties die hulp nodig hebben bij hun zichtbaarheid, kunnen zich wenden tot https://klingit.com/nl/. Het Zweedse https://klingit.com/nl/ houdt zich bezig met design. Of het nu gaat om het logo, een folder/magazine of de website, https://klingit.com/nl/ is in staat om met hun designontwerpen, hulporganisatie internationaal zichtbaar te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *