Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Het symboliseert tevens de terugkeer van het Licht in de donkerste dagen van december: Jezus wordt immers beschouwd als het Licht der wereld. De kerstdagen staan dan ook in het teken van hoop: hoop op een betere wereld, hoop op betere tijden.
De kerstbelofte
Elk jaar op 24 december wordt ‘s avonds in de katholieke kerken de traditionele kerstnachtmis gehouden. De protestantse kerken houden omstreeks die tijd ook een dienst maar noemen deze kerstnachtdienst of kerstavonddienst. Tijdens deze kerkdienst worden gezamenlijk christelijke kerstliederen gezongen en wordt de geboorte van Jezus te Bethlehem verheerlijkt. Bovendien wordt de (kerst)belofte van ‘vrede op aarde’ uitgesproken. Er wordt gezegd dat Jezus vrede en heil zal gaan brengen. Na de kerstdienst kan het tweedaagse Kerstfeest daadwerkelijk beginnen.
Vergeving van zonden
Het is fantastisch dat elk jaar deze Kerstboodschap van ‘vrede op aarde’ verkondigd wordt, maar in de praktijk is hier nog weinig van terechtgekomen. Daar is een reden voor. Vrede is namelijk niet vanzelfsprekend in deze wereld. Volgens de Christelijke zienswijze gaat het eerst en vooral om de vergeving van zonden: wanneer de zonden vergeven zijn is men in staat om werkelijk vrede te ervaren.