De eindeloze oorlogen in Afghanistan

Afghanistan, een land aan de legendarische Zijderoute, is al decennialang in oorlogen verwikkeld. Aan het einde van de 19e eeuw diende het land als buffer tijdens het conflict tussen Groot-Brittanië en de voormalige USSR, wat tenslotte uitmondde in een drietal oorlogen – de zogeheten Anglo-Afghaanse oorlog – met het Britse (koloniale) Rijk. Onder het bewind van de progressieve emir Amanoellah Khan werd in 1921 een wapenstilstand afgekondigd en trokken de Britten zich tenslotte terug uit Afghanistan. Khan regeerde het land, dat in 1922 volledig onafhankelijk was geworden, tot 1929.

Van monarchie tot republiek

Khan werd opgevolgd door (koning) Mohammed Nadir Sjah die echter in 1933 vermoord werd. Zijn zoon Mohammed Zahir Sjah nam de troon over en regeerde Afghanistan tot 1973, toen hij door zijn neef Mohammed Daoed Khan werd afgezet. Daoed Khan nam – als president van de nieuwe Republiek Afghanistan – het bewind over. Tijdens een staatsgreep werd Khan om het leven gebracht door de communisten in het land, die vervolgens de leiding over het land overnamen.

De Sovjet-invasie

In de tweede helft van de 20e eeuw begon de voormalige Sovjet-Unie haar invloed in de regio uit te breiden. Afghanistan werd inmiddels geregeerd door een communistisch bewind dat gesteund werd door de Sovjet-Unie. De Sovjet-invasie, die in december 1979 begon, kwam dan ook niet als een donderslag bij heldere hemel. De inval was het begin van de Afghaanse Oorlog, waarin islamitische verzetsstrijders negen jaar lang tegen de Sovjet-troepen hebben gevochten. Pas in februari 1989 werd de aftocht van het Sovjet-leger geblazen.

De Afghaanse Burgeroorlog

De strijd ging echter verder in Afghanistan: de islamitische milities vochten door tegen de zittende socialistische regering. Na drie jaar waren de verzetsstrijders in staat de hoofdstad Kaboel in te nemen, waarna de Islamitische Staat Afghanistan werd uitgeroepen. In 1994 verscheen de Taliban ten tonele, die middels een guerrillaoorlog het land binnen enkele jaren in een zeer strenge theocratie – het Islamitisch Emiraat Afghanistan – veranderden.

De Afghaanse Oorlog

In 2001, na de terroristische aanslagen van 9/11, die zouden zijn gepleegd door Osama bin Laden en al-Qaeda, werd Afghanistan opnieuw aangevallen, ditmaal door Amerikaanse- en NAVO-troepen. Er werd gesuggereerd dat de terroristen beschermd werden door de Taliban en zich dus in Afghanistan zouden moeten bevinden. Het land raakte wederom verzeild in een verschrikkelijke oorlog, die aan vele mensen het leven heeft gekost. De oorlog in Afghanistan gaat vandaag de dag nog onverminderd door.

President Trump heeft echter aangekondigd om binnenkort 2000 Amerikaanse soldaten uit Afghanistan terug te halen. Wellicht is dit de eerste stap naar vrede in de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *